HUIS KOPEN HONGARIJE

VASTGOED KOPEN IN HONGARIJE

Tweede huis in Hongarije: Het koopproces Heeft u eenmaal een tweede huis in Hongarije op het oog en interesse om het huis te kopen. Dan is het van belang te weten hoe u uiteindelijk de juridische eigenaar van het huis wordt, hoe het koopproces in Hongarije werkt en met wie u te maken krijgt. De rol van de makelaar, de verkoper, de advocaat en de notaris Zoals reeds eerder werd besproken is de makelaardij geen vrij beroep in Hongarije. De Overheidsbeschikking 91/1988 (XII.22) bepaalt de regels inzake de makelaardij.

PERMANENT VESTIGEN

Nog steeds zijn er kopers die een vakantiehuis zoeken, maar er is een duidelijke verschuiving naar mensen die een meer (semi-)permanent verblijf in het land van de Magyaren overwegen. Ook zijn er steeds meer mensen die al een huis in Hongarije bezitten en besluiten om zich hier bij hun pensionering permanent te gaan vestigen. Diverse families konden zelfs eerder stoppen met werken omdat de kosten van levensonderhoud in Hongarije aanmerkelijk lager liggen en de belastingtarieven ook veel gunstiger zijn. In Mecsek Magazine 7 (voorjaar 2015) kan men een uitgebreid overzicht van mijn hand vinden met de belangrijkste dagelijkse kosten. Dit nummer is in digitale vorm op te vragen bij de redactie.

RUIMTE EN RUST

Voor de meeste Nederlandse en Belgische immigranten geven echter andere dan financiële redenen de doorslag. Dat is op zich ook helemaal niet vreemd, want het land heeft enorm veel te bieden! Zo is er ten eerste heel veel ruimte: er wonen minder mensen dan in België (krap 10 miljoen), maar het land is driemaal groter. In vergelijking met Vlaanderen of Nederland is de bevolkingsdichtheid zelfs 4-5 keer zo laag. En een kwart van de Hongaren woont in de agglomeratie Groot-Boedapest. In de meeste dorpen geldt een tuin van minder dan 1000 m2 grondstuk van 2000-5000 m2 regel dan uitzondering. Ruimte gaat hier vrijwel altijd samen met rust. Omdat de huizen doorgaans niet pal op elkaar staan heeft men meer privacy en files zijn in Hongarije (buiten Boedapest) vrijwel onbekend. ’s Nachts is het nog écht donker: men kan vanuit de eigen tuin vele sterrenbeelden zien.

BEREIKBAAR

Hongarije is dichterbij dan de meesten denken: wie goed doorrijdt kan het in een dag met de auto bereiken, wie rustig aan wil doen overnacht in Zuid-Duitsland of Oostenrijk. Dagelijks kan men met goedkope vliegtickets vanaf diverse Nederlandse en Belgische luchthavens naar Hongarije vliegen in ruim anderhalf uur! De infrastructuur is goed, met moderne, zeer goed onderhouden autosnelwegen en comfortabele IC-treinen naar alle provincies.

KLIMAAT IN HONGARIJE

Als aantrekkelijk punt wordt door veel landgenoten het Hongaarse klimaat genoemd, met zeer veel zonuren, een vroeg voorjaar, lange zomers en nazomers en ‘ouderwetse’ winters. Er is altijd een briesje dat als tamelijk klein en een is eerder voor verkoeling zorgt, in het bijzonder in het zuidwesten, dat over een sub-mediterraan klimaat beschikt. Veel te beleven Naast de uitgestrekte wouden, prachtige meren, glooiende wijngaarden en weidse velden met zonnebloemen, is kan men stemmen voor de plaatselijke gemeenteraad. Veel voordelen dus en – voor zover ik me kan.

Niet zo moeilijk Emigreren naar Hongarije is helemaal niet zo ingewikkeld omdat hetland sinds 2004 tot de EU behoort. Het voornaamste is het bemachtigen van een verblijfsvergunning en adreskaart. Dit kan tegenwoordig in één procedure bij de Immigratiedienst, waar altijd mensen aanwezig zijn die goed Engels of Duits spreken. Men moet hier een eenvoudig formulier invullen en de enige vereisten voor EU-burgers zijn dat zij beschikken over een geldige identiteitskaart, Europese ziekenfondskaart (EHIC), een eigen woning (of een huurcontract en toestemming van de eigenaar) en dat men kan aantonen over voldoende financiële middelen te beschikken voor de dagelijkse levensbehoeften. Doorgaans moet men uitgaan van ca. € 350/maand p.p. Dat is ongeveer het minimum bruto maandloon in Hongarije. Ook kan men er voor kiezen om ter plaatse, eenmalig, aan te tonen over ca. € 1300 p.p. contant te beschikken. Als de plakzegels van 1.000 forint (ca. € 3,20) voor de leges ook nog betaald zijn en het zit mee, dan krijgt u gelijk de verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Binnen 10-15 dagen stuurt men de Hongaarse adreskaart per aangetekende post naar uw nieuwe woonadres. Uw nationaliteit verandert hiermee niet, u blijft gewoon Belg, Nederlander of welke (Europese) nationaliteit u ook heeft! En men kan na een emigratie ook zonder probleem weer terug naar Nederland of België; als staatsburger kan men zich daar weer opnieuw laten inschrijven.

MOGELIJKHEDEN VOOR EEN NEDERLANDER

Met deze verblijfsvergunning en adreskaart kunnen diverse zaken geregeld worden, waar- onder het kopen of invoeren van een auto op Hongaars kenteken, het afsluiten van een abonnement voor de mobiele telefoon enzovoort. Ook bedenken – geen nadelen.

ONDERWIJS

Voor gezinnen geldt dat de kinderen in Hongarije vanaf 3 jaar leerplichtig zijn. Het onderwijs is in principe gratis, inclusief schoolboeken en in de meeste gevallen ook de lunch overdag. Als er geen school in de eigen plaats is, wordt voor de leerlingen van de basisschool (t/m 14 jaar) voor gratis vervoer gezorgd. Oudere kinderen reizen voor een laag bedrag met het goede en wijdvertakte openbaar vervoer; 70-plussers reizen zelfs helemaal gratis!

ONDERNEMEN

Wie eenmaal geëmigreerd is en economische, recreatieve of andere activiteiten wil opzetten, kan ook alle kanten op in Hongarije. Het land kent een zeer ondernemersvriendelijk klimaat, met startsubsidies, investeringspremies en een binnen de EU ongekend lage vennoot- schapsbelasting van slechts 10%! De bevolking is relatief goed opgeleid, met nog veel goede vakmensen in de traditionele handwerkberoepen. En steeds meer Hongaren hebben werkervaring opgedaan in Duits-,Engels- of Nederlandstalige landen.Over de mogelijkheden van het opstarten van een bedrijf heb ik in Mecsek Magazine 8 (zomer 2015) al uitgebreid geschreven. Dit artikel is zeker niet een compleet overzicht, maar ik hoop hiermee och een antwoord op de meest prangende vragen gegeven te hebben. Voor het overige dienen wij u graag van aanvullend advies!


mr. drs. Robert H.C. Kemkers

De volledige versie van dit artikel is te vinden op:

www.hongarijehuis.nl

OVER HONGARIJE
HONGARIJE LIGGING EN BEVOLKING

(van www.vakantiehuisbalaton.nl)

Voor gezinnen geldt dat de kinderen in Hongarije vanaf 3 jaar leerplichtig zijn. Het onderwijs is in principe gratis, inclusief schoolboeken en in de meeste gevallen ook de lunch overdag. Als er geen school in de eigen plaats is, wordt voor de leerlingen van de basisschool (t/m 14 jaar) voor gratis vervoer gezorgd. Oudere kinderen reizen voor een laag bedrag met het goede en wijdvertakte openbaar vervoer; 70-plussers reizen zelfs helemaal gratis!

Hongarije is sinds 2004 lid van de EU. Het land ligt in het midden van Europa en heeft een oppervlakte van 93.000 km². Het wordt omringd door het landen: Oostenrijk, Slowakije, Kroatië, en Slovenië. Het ligt ongeveer 1.200 km (11-15 uur) vanaf Nederland / België.

Hongarije is ongeveer 3 keer zo groot als Nederland of België en heeft toch maar 10 miljoen inwoners. Hiervan wonen er 3 miljoen in de grote steden en dit betekent dus dat er nog héél veel ruimte is. Naast Hongaren wonen er kleine aantallen Oostenrijkers, Nederlanders, Duitsers, Slowaken, Serviërs, Kroaten, Zigeuners en Roemenen. De Hongaarse Republiek is een parlementaire democratie en de hoogste macht ligt dan ook bij het parlement. De president is het formele staatshoofd terwijl de regering geleid wordt door de premier. Het land bestaan uit 5 regio’s verdeeld over 19 provincies, plus de hoofdstad Boedapest. Het ligt in dezelfde tijdzone als die van ons en Hongarije doet ook mee aan de zomertijd.

Over Hongarije wordt nog vaak gedacht: minder ontwikkeld en traditioneel, Balaton en Boedapest, poesta, paprika en zigeunermuziek. Dit is bewaard gebleven, maar het land is in korte tijd ook verrassend modern geworden. Mét vele mogelijkheden om er een leuke en goedkope vakantie te houden of een huis te kopen.

Mede door de droge warme zomer is Hongarije een fijn vakantieland. De prijzen voor levensonderhoud (levensmiddelen, kapper, pedicure, tandarts etc) zijn laag en je kunt er genieten van cultuur, natuur en de vele (medicinale) thermaalbaden.

BEZIENSWAARDIGHEDEN IN HONGARIJE

Hieronder geven wij een overzicht van de delen van Hongarije en wat daar zoal te vinden is. Dit is slechts een heel beknopte opsomming.

Hongarije bestaat uit nogal van elkaar verschillende gedeelten. Berggebied en vlakke poesta’s worden afgewisseld door heuvels rond het Balatonmeer en grote rivieren als Donau en Tisza. Er is dus volop keuze om een leuke vakantie door te brengen.

Westelijk grensgebied. Sopron, ommuurde binnenstad; paleis en meer van Fertőd; ommuurde binnenstad Kőszeg; 18e eeuwse wijnhuisjes Cák; ruïnes Szombathely.

Balatongebied. Stranden en watersport; Schiereiland Tihany; Siófok uitgaansleven; fort Sümeg; Badacsony wijngebergte; Hévíz kuuroord en Keszthely, Festetics paleis.

Bekijk: Balatonmeer en tips

Zuid-Hongarije. Szeged, een prachtige en grote stad aan rivier de Tisza; Pécs, in 2010 culturele hoofdstad van Europa; Mohács, binnenstad en folklore.

Noordelijk hoogland. Eger, binnenstad en fort; Bükkgebergte, grotten van Aggtelek; Tokaj, binnenstad en wijngaarden met de wereldberoemde wijn.

Donauknie. Oude binnenstad Szentendre; vesting Visegrád met Donau-panorama; en tenslotte het mooie Esztergom.

Boedapest. Aan de ene kant van de Donau het hooggelegen authentieke Buda en aan de overkant het moderne Pest. Prachtige gebouwen als het robuuste parlementsgebouw langs de Donau, het neo-renaissance operagebouw, de Hongaarse Champs Elysées, de statige Andrassy út, met alle prachtige paleizen en musea. Boedapest beschikt over veel bronnen en thermaalbaden die voor het publiek zijn opengesteld.

De grote laagvlakte. De uitgestrekte vlakke poesta in Oost Hongarije tussen de Donau en Roemenië; de binnenstad van Kecskemét; het natuurpark Hortobágy; de rivier de Tisza en het Tiszameer.

Het is echt de moeite waard om vanuit uw appartement, vakantiehuis of villa erop uit te trekken. En natuurlijk is het onmogelijk om al het moois van Hongarije in een vakantie te bekijken. Kom dus gerust nog eens terug voor een kortere of langere vakantie in dit prachtige land! Hongarije is niet alleen zonnig en modern, maar ook heel veelzijdig.

Hongarije heeft zich de laatste 25 jaar ontwikkeld tot een moderne markteconomie. Sinds 2004 is Hongarije lid van de Europese Unie en de nationale munt, de Forint, zal te zijner tijd worden verruild voor de Euro. Een goede infrastructuur, moderne (vakantie)huizen, mooie winkels met moderne Europese kleding. De grote internationale supermarkten zijn tegenwoordig in alle grotere dorpen en steden aanwezig. (TESCO, AUCHAN, ALDI, LIDL etc.)

Het zonnige klimaat, het afwisselende landschap met heuvels, bossen, meren, de vlakke poesta en de vele wandel- en fietspaden bieden voor elk wat wils! De gemoedelijke bewoners van de toeristische gebieden zijn al jaren gewend aan het toerisme. Ze spreken en verstaan goed Duits en ze zullen u gastvrij ontvangen!

En dan de rust en de stilte. Dat is het eerste wat opvalt als u over het platteland rijdt. In plaats van auto’s komen we ooievaars, herten en fazanten tegen in het weidse landschap! De Hongaren die op uitgestrekte platteland wonen, leven nog traditioneel in hun typische Hongaarse huizen. U zult merken dat echt menselijk contact geen taalbarrières kent! Bovendien kunt u in heel Hongarije lekker en goedkoop eten van Europese en Hongaarse gerechten. Wild, vlees, vis, groenten en niet te vergeten de zoete lekkernijen waar de Hongaren zelf dol op zijn! En dan de wijn. Die is er in vele soorten en smaken voorhanden. De druiven verbouwen ze natuurlijk zelf op de wijnvelden. Cultuurliefhebbers komen ook uitgebreid aan hun trekken, zowel in als buiten Boedapest. In Hongarije worden de oude tradities, de volkskunst en de klederdracht nog in ere gehouden.

Goedkoop naar Hongarije vliegen kan tegenwoordig met verschillende maatschappijen. Vanuit Nederland, België of Duitsland. U kunt rechtstreeks vliegen op Balaton en Boedapest.

Vliegen naar Hongarije:

Van Eindhoven met Wizzair maar voor € 40: wizzair.com

Van Amsterdam met KLM maar voor € 90: klm.com

Van Amsterdam met EasyJet maar voor € 70: easyjet.com

Van Rotterdam met Transavia maar voor € 70: transavia.com

Zo kunt u uw vakantie naar de zon en het strand heel aantrekkelijk maken! Tip: Als u op Boedapest vliegt, boek dan op de heen- of terugreis een of meerdere nachten een hotel in Boedapest en bezichtig de stad! Als u een vakantie wilt boeken in een appartement of vakantiehuis voor een andere periode dan een week dan kan dat ook, bijvoorbeeld een lang weekend.

DE WEGEN

De wegen in Hongarije zijn uitstekend. De laatste jaren is het wegennet met Europese subsidie gemoderniseerd. De snelwegen en provinciale wegen zijn van de kwaliteit die wij gewend zijn. De binnenwegen zijn vrijwel overal geasfalteerd. Op de snelwegen moet tol betaald worden, waarvoor u bij tankstations een vignet kunt kopen. Voor een paar euro kunt u dan 10 dagen van alle snelwegen binnen Hongarije gebruik maken. Uw kenteken en land van herkomst worden in de computer opgenomen en onderweg passeert u electronische controlepunten. U ontvangt een betaalbewijs, geen sticker. Bekijk: online snelwegvignet kopen. De maximumsnelheid is op de snelweg 130 km/h, buiten de bebouwde kom 90 km/h en binnen de bebouwde kom 50 km/h. Tenzij anders aangegeven. Het toegestane alcoholpercentage is 0%. Handsfree bellen en autogordels zijn verplicht.

LANDKLIMAAT

Hongarije heeft een gematigd landklimaat met mediterrane invloeden, dus weinig regen en veel zon. Met ruim 2000 zonuren per jaar behoort Hongarije tot de Europese top! De temperaturen zijn aangenaam: in het voor- en naseizoen is het tussen de 20 en 25 graden en in juli en augustus is het gemiddeld 25 tot 35 graden. Je kunt in Hongarije dus ruim een half jaar in je korte broek lopen, heerlijk! Een groot verschil met landen aan zee is dat de lucht er droog is. Dit is in het bijzonder erg aangenaam voor mensen met luchtwegproblemen.

KLIMAAT

Hongarije heeft een gematigd landklimaat. In de hoogste delen van het Transdanubisch Middelgebergte en het Noordelijk Middelgebergte heerst een subalpien klimaat. De Grote Laagvlakte heeft een echt landklimaat. Hongarije heeft koude, natte winters en warme zomers.

De gemiddelde januari-temperatuur is in het westen en zuidwesten ca. 0 °C. De gemiddelde juli-temperatuur ligt tussen 18 °C in het noordwesten en 22 °C in het zuidoosten. Hongarije heeft vrij veel zonne-uren, gemiddeld 2000 uur per jaar. De jaarlijkse gemiddelde neerslag (500 mm) is vrij laag als gevolg van de regenschaduw van de Alpen, maar varieert onder invloed van de Atlantische Oceaan. In de winter is het land soms bedekt met een dik sneeuwtapijt.

LANDSCHAP

Het Balatonmeer, het grootste meer van Midden-Europa.

De Kékes in het Mátragebergte, de hoogste berg van het land.

Hévíz Naar landschap kan Hongarije ruwweg in vier delen opgedeeld worden. Verreweg de omvangrijkste daarvan is de Grote Hongaarse Laagvlakte of de Alföld, ten oosten van de Donau. Deze vlakte beslaat het midden en zuidoosten van het land, waar zich ooit de Hongaarse Poesta (vertaald uit het Slavisch: leegte) uitstrekte. In het oosten wordt de vlakte net over de grens in Oekraïne en Noord-Roemenië begrensd door de oostelijke Karpaten. In het zuiden zet de Alföld zich voort in Roemenië en Servië om daar uiteindelijk te eindigen tegen de zuidelijke Karpaten. Midden door de vlakte stroomt de Tisza (584 km), in grootte de tweede rivier van Hongarije.

Het tweede landschapstype is dat van de bergen in het noorden (Felvidék), langs de grens met Slowakije. Dit is het Noord-Hongaars middelgebergte, gevormd door uitlopers van het noordelijke deel van de Karpaten. Het Hongaarse gebergte wordt weer in verschillende delen onderscheiden. De hoogste berg van het land, de Kékes (1014 m.) ligt in het Mátragebergte, meer naar het oosten begint het Bükkgebergte.

Ten westen van de Donau (Duna, 417 km in Hongarije) zet de Pannonische vlakte zich voort in het glooiende landschap van Transdanubië. Helemaal in het zuiden ligt boven Pécs het Mecsekgebergte, in het zuidwesten vormt de Drauű (Dráva) de grens met Kroatië. In het noorden wordt dit deel van het land begrensd door het Transdanubisch Middelgebergte, waarvan het Bakonygebergte het grootste deel vormt. Ten zuiden van de Bakony ligt het Balatonmeer, het grootste meer van Centraal-Europa (596 km²). Boven Boedapestsluiten de Transdanubische en het Noord-Hongaarse bergruggen op elkaar aan. Hier moet de Donau zich bij de Donauknie een weg door de bergen banen.

Ten noordwesten van het Transdanubisch Middelgebergte vinden we tenslotte het laatste van de vier hoofdlandschappen, de Kleine Hongaarse Laagvlakte, die zich over de Donau voortzet in Slowakije. Het Hongaarse deel wordt doorsneden door de rivier de Rába en eindigt ten westen van Szombathely tegen de uitlopers van de Alpen.

NATUUR

Hongarije telt tien nationale parken, waarvan het Nationaal Park Hortobágy het grootste is. Ten zuiden van de hoofdstad ligt het Nationaal Park Kiskunság. De andere zijn de nationale parken Aggtelek, Boven-Balaton, Bükk, Donau-Drava, Donau-Ipoly, Fertő-Hanság, Körös-Maros en Őrség. Verder zijn er nog vele beschermde natuurgebieden.

BALATONMEER

Het westelijke deel van Hongarije kenmerkt zich door de uitlopers van de bergen van Oostenrijk. Het gebied is dan ook heuvelachtig met een uitloop naar het Balatonmeer. Het Balatonmeer is het grootste zoetwatermeer van Midden-Europa, en wordt ook wel “de Hongaarse zee” genoemd. Het is net als zeewater niet doorzichtig en ondiep: gemiddeld 3 tot 4 meter. De temperatuur van het water kan daardoor al snel oplopen tot 20 à 22 en soms tot 28 ºC.

Het meer heeft een oppervlakte van ongeveer 600 km². Het is gemiddeld 3 km. breed, 77 km. lang met een kustlijn van 195 km. Het Balatonmeer wordt door een gordel van heuvels omzoomd. Het is er prachtig rijden over de met wijngaarden bedekte heuvels, waarbij bossen, dorpjes en akkerbouw elkaar regelmatig afwisselen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat jaarlijks meer dan 1.000.000 toeristen het Balatonmeer bezoeken. Onze vakantiehuizen en villa’s liggen rond de westpunt van het meer nabij Hévíz en Keszthely.

In dit heerlijke klimaat met het warme, ondiepe water kunt u lekker zwemmen en zonnebaden! De actieve watersportliefhebber kan hier uitstekend zeilen, surfen en roeien. Een boottocht over het Balatonmeer geeft u een rustig gevoel en is vanwege de diverse vergezichten zeer de moeite waard. De ondiepe zuidoever is ideaal voor kinderen. Hier bevinden zich ook de meeste watersportactiviteiten en het uitgaanscentrum voor de jeugd: Siófok. Maar ook aan de iets sneller diep wordende noordkant bevinden zich veel badplaatsen met fijne stranden. Het meer is zeer rijk aan vis die langs het hele meer in de gezellige restaurants en op de terrassen geserveerd wordt. Samen met de heerlijke Hongaarse en Europese gerechten worden er goede wijnen geschonken die de Hongaren natuurlijk zelf verbouwen. Zowel langs het meer als iets buiten het kustgebied liggen interessante steden en dorpen voor uitstapjes. Bijvoorbeeld musea, thermaalbaden of wellness. Of allerlei sportmogelijkheden zoals vissen, wandelen, fietsen, golf, tennis, quad rijden, mountainbiken, squash en bowlen. Er is aan het Balaton voor elk wat wils! In de zomer is het er met de toeristen lekker druk. In voor- en naseizoen is het wat rustiger en nog steeds aangenaam warm. Langs het meer wordt Duits gesproken en soms Engels.

BOEDAPEST

“Boedapest is een mooie stad met sierlijke bruggen over de Donau, statige panden en grote lanen. Ook biedt Boedapest alle gemakken, winkels en horecavoorzieningen van een grote moderne stad. De vele prachtig gerestaureerde gebouwen laten de historische banden met Europa weer herleven. De bevolking is aardig en behulpzaam. Er wordt hongaars gesproken maar ook met duits kun je je goed redden. Veel jongeren spreken daarnaast ook engels.”

Boedapest (Hongaars: ‘budɒpɛʃt), is de hoofdstad van Hongarije. De stad is gelegen aan weerszijden van de Donau (Hongaars: Duna) en telt ca. 1,7 miljoen inwoners en is daarmee ook de grootste stad van Hongarije. Verder is de stad de 7e stad qua bevolking in de Europese Unie. De stad werd in 1873 gevormd door het samenvoegen van Boedaen Óbuda op de westelijke oever van de Donau met Pest op de oostelijke oever. Vóór 1873 noemde men de steden gezamenlijk Pest-Boeda.

De stad herbergt bijna 20% van alle inwoners van Hongarije en speelt in het land een dominante rol op bijna alle gebieden (bestuur, handel, industrie, verkeer, cultuur). Het is daarnaast het belangrijkste verkeersknooppunt en (in toenemende mate) het culturele hart van Centraal-Europa. De luchthaven Ferenc Liszt vervult een belangrijke rol in de positie van Boedapest in Midden-Europa.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Boeda is gelegen op de heuvelachtige rechteroever van de Donau (links op de kaart). Twee van die heuvels domineren: de Burchtheuvel (Várhegy) en de Gellértberg.

Op de Burchtheuvel staan de voornaamste monumenten van Boeda:

 • de Burcht en Burchtheuvel (Várhegy) – zie Boeda
 • de Matthiaskerk (Mátyástemplom)
 • het Vissersbastion (Halászbástya)
 • de Táncsics Mihály utca

De heuvel is ommuurd: de 18e-eeuwse Burchtwijk binnen de omwalling is goed bewaard gebleven (alleen het zuidelijke deel leed zware oorlogsschade). Het uitzicht over de Donau met haar bruggen en Pest is veelbezongen. Zoals de meeste attracties van Boedapest zijn de grote toeristentrekkers minder oud dan ze lijken: zowel de Matthiaskerk in zijn huidige vorm als het Vissersbastion zijn 19e-eeuws.

Andere belangrijke bezienswaardigheden in Boeda:

 • de Waterstad (Viziváros)
 • de Szent Anna-Templom (Sint-Annakerk)
 • het Batthyány tér (Batthyányplein)
 • de Citadel van Boeda
 • het Hotel Gellért
 • vele badhuizen, waarvan sommige teruggaan tot de Turkse tijd

Bezienswaardigheden in Pest:

 • het Parlementsgebouw aan de oevers van de Donau
 • de Andrássyboulevard (Andrássy út), dé boulevard van Boedapest
 • het Heldenplein (Hősök tere) aan het eind daarvan, met zijn Millenniummonument
 • het Városliget (Stadspark) met:
   • de Vajdahunyadburcht
   • het restaurant Gundel
   • de Állatkert (Dierentuin)
   • het Széchenyibad
 • de Nagykörút (Grote Boulevard) met zijn winkels en hotels
 • het centrum (vijfde district) ligt direct tegenover de Burchtheuvel en is het zaken- en winkelcentrum van heel Boedapest
 • de Sint-Stefanusbasiliek (Szent István Bazilika)
 • de Parochiekerk van de binnenstad
 • de Theaterwijk
 • de gerestaureerde Grote Markthal
 • de beroemde koffiehuizen
 • de Joodse wijk (district VII) met de op één na grootste synagoog van de wereld

KLIMAAT (BOEDAPEST)

Boedapest ligt tussen het koele trans-Donaugebied, het landklimaat van de Hongaarse vlakte, en het warmere Adriatische zeegebied.

VERKEER EN VERVOER

De luchthaven van Boedapest is (Ferihegy) Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér.

Boedapest vormt het hart van het Hongaarse wegennet. Vanuit Boedapest starten de autosnelwegen M1 (richting Wenen), M2 (richting Vác en de Slovaakse grens), M3 (richting Miskolc, Debrecen en Nyíregyháza), M5 (richting Szeged en de Servische grens) M6 (richting Pécs) en de M7 (richting Balatonmeer en Kroatische grens). Ongeveer driekwart van de M0 (ring rond Boedapest) is aangelegd, het westelijke stuk door de heuvels van Boeda is gepland, maar het is onbekend wanneer men aan de bouw gaat beginnen en wanneer plannen definitief worden.

Boedapest kent een zeer uitgebreid netwerk van openbaar vervoer met 4 metrolijnen, 4 zogenaamde “treinen van plaatselijk belang” (HÉV), tientallen tram- en stadsbuslijnen en 14 trolleybuslijnen. Bovendien zijn er ook nog een tandradbaan (fogáskerekű vasút), een stoeltjeslift (libegõ), een kabeltrein (sikló) en een kinderspoorlijn in de heuvels van Boeda. Het nachtbusnet is groots opgezet: bussen rijden 7 dagen per week heel de nacht door om het halfuur, tot ver in de omgeving, tramlijn 6 rijdt 24 uur per dag, 7 dagen per week.

De oudste lijn van de metro van Boedapest loopt onder de Andrássyboulevard, het Heldenplein en het Stadspark tot aan de Hungária körút. Deze lijn werd aangelegd in 1896 (tot aan het Stadspark) en was de eerste metro op het Europese vasteland. In de jaren 1970 werden een oost-westverbinding (rode metro, lijn 2) en een noord-zuidverbinding (blauwe metro, lijn 3) aangelegd. Tegen 2010 zou de groene metro (lijn 4) in gebruik moeten zijn, die net als lijn 2 Boeda en Pest met elkaar verbindt.

Boedapest kent een aantal belangrijke spoorwegstations, waarvan Budapest-Keleti en Budapest-Nyugati van de hand van Gustave Eiffel zijn. Ook Déli pályaudvar is erg belangrijk. Letterlijk vertaald zijn dit respectievelijk het Oost-, West- en Zuidstation, wat niet wegneemt dat het Zuidstation westelijker ligt dan het Weststation.

ONDERWIJS

Op het gebied van onderwijs is Boedapest ook het centrum van Hongarije. Hier zijn de beste Gymnasia van het land gevestigd en verder is Boedapest de belangrijkste studentenstad van het land. Boedapest is de vestigingsplaats van de Academie voor Wetenschappen en heeft meerdere Universiteiten. De grootste Universiteit is de ELTE (Loránd Eötvös-universiteit). Een andere belangrijke Universiteit is de CEU Central European University. De oudste universiteit is deTechnische Universiteit Boedapest.

BESTUURLIJKE INDELING

Budapest wordt bestuurd door de centrale stad die een hoofdburgemeester heeft (István Tarlós). De hoofdburgemeester zit de raad van de stad voor. Verder kent de stad 23 districten die elk weer een eigen gekozen burgemeester en raad kennen.

 • District I (Buda)
 • District II
 • District III (Óbuda)
 • District IV (Újpest
 • District V (Belváros-Lipótváros)
 • District VI (Terézváros)
 • District VII (Erzsébetváros)
 • District VIII (Józsefváros)
 • District IX (Ferencváros)
 • District X (Kőbánya)
 • District XI (Újbuda)
 • District XII (Hegyvidék)
 • District XIII (Angyalföld)
 • District XIV (Zugló)
 • District XV (Rákospalóta)
 • District XVI
 • District XVII(Rákosmente)
 • District XVIII (Pestszentlőrinc)
 • District XIX (Kispest)
 • District XX
 • District XXI (Csepel)
 • District XXII (Budafok–Tétény)
 • District XXIII (Soroksár)
HET HONGAARS IS EEN FINOEGRISCHE TAAL

Rondom het Balatonmeer kunt u zich gelukkig met Duits en Engels verstaanbaar maken, want het Hongaars is een moeilijke taal. Het is totaal niet verwant aan dat van de buurlanden. Er zijn overeenkomsten met het Fins en deze dateren waarschijnlijk uit tijden van voor de grote Volksverhuizing. Het Hongaars wordt dan ook een Finoegrische taal genoemd. De klemtoon ligt op de eerste lettergreep en de woordvolgorde is niet vast. Wat het belangrijkste is wordt vooraan in de zin vermeld. Er wordt veel gewerkt met achtervoegsels en vervoegingen die aan elkaar geschreven worden. Bij voorbeeld: ik ga naar ons huis: házunkhoz megyek, oftewel: huisonsnaar gaik.

Goedendag = Jó napot! (joo na-pot)
Doei = Viszlát! (wieslaat)
Tot ziens = Viszontlátásra! (wiesont-laa-taasj-ra)
Goedenavond = Jó estét! (joo esj-teet)
Bedankt = Köszönöm! (kus-su-num)
Proost= Egészségedre! (e-gees-sjee-gedre)