Huis kopen Hongarije

PERMANENTE VESTIGEN
Nog zijn er kopers die een vakantiehuis zoeken, maar er is een duidelijke verschuiving naar die mensen een meer (semi-)permanent verblijf in het land van de Magyaren overwegen. Ook zijn er meer mensen die al een huis in Hongarije beginnen en begonnen om zich hier bij hun pensionering permanent te vestigen. Diverse gezinnen kunnen zelfs eerder stoppen met werken omdat de kosten van levensonderhoud in Hongarije aanmerkelijk lager liggen en de belasting ook veel gunstiger zijn. In Mecsek Magazine 7 (voorjaar 2015) kan men een uitgebreid overzicht van mijn hand vinden met de dagelijkse kosten. Dit nummer is in digitale vorm op te vragen bij de redactie.
TWEEDE HUIS IN HONGARIJE
Velen zijn u al voorgegaan bij het kopen van een tweede huis in Hongarije. Dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk want de huizenprijzen in Hongarije zijn in vergelijking met andere Europese landen zeer laag. Daarnaast kent Hongarije een gematigd landklimaat met lange droge zomers met veel zon uren en temperaturen tussen de twintig en dertig graden. De bevolking is erg gastvrij, vooral op het boerenland en in kleine dorpen is echt de ouderwetse gastvrijheid nog alom aanwezig.
Een ander mooi bijkomend voordeel is dat u over uw tweede woning in Hongarije geen vermogensbelasting betaalt in Nederland, de heffing over dit vermogen is in dit geval aan Hongarije toegewezen. Als u in Nederland woonachtig bent, moet u over al uw inkomen en vermogens belasting betalen, waar dit ook is verdiend of is gelegen. Om deze strijdigheid te verstrekken in het buitenland in dit geval , een vrijstelling voor belastingheffing. Over uw vermogen! u in Nederland 1,2% belasting Mocht u uw tweede woning in Hongarije verhuren dat moet u dat in Hongarije aangeven bij de Hongaarse belastingdienst en in Hongarije belasting over betalen (16%).
ONKOSTEN
Natuurlijk brengt een tweede huis in Hongarije ook met zich mee, denk aan onderhoud voor de tuin en het huis, lokale belastingen, gas, water en licht, etc.
U kunt er natuurlijk voor kiezen om uw niet-niets aan uw onroerend goed te doen uw gras gewoon door en uw niet groeien uw gras gewoon door en uw zou bij terugkomst niet maar zo fris laten zijn als dat u het heeft. Gelukkig is er altijd wel iemand in de buurt te vinden voor 6 á 7 euro per uur uw tuin wilt onderhouden en uw huis wilt aanvulling.
De lokale belastingen beginnen sterk uiteen, u moet denken aan 10 tot 100 euro per jaar maar er zijn ook dorpen waar u niets moet betalen, zelfs niet voor het afval ophalen.
Gas, water en licht rekent u af naar gebruik, wel met een maandelijks voorschot zoals in Nederland. Mocht u helemaal niets gebruiken dan moet u rekening houden met enkele euro’s voor de vergoeding van de meters.
RUIMTE EN RUST
Voor de meeste Nederlandse en Belgische immigranten geven andere dan financiële redenen de doorslag. Dat is op zich ook helemaal niet vreemd, want het land heeft enorm veel te bieden! Zo is er tien eerste heel veel ruimte: er wonen minder mensen dan in België (krap 10 miljoen), maar het land is driemaal groter. In vergelijking met Vlaanderen of Nederland is de bevolkingsdichtheid zelfs 4-5 keer zo laag. En een kwart van de Hongaren woont in de agglomeratie Groot-Boedapest. In de meeste toepassingen toepassing een tuin van minder dan 1.000 m² grondstuk van 2.000-5.000 m² regel dan uitzondering. Ruimte gaat hier samen met roest. Omdat de huizen niet pal op elkaar staan heeft mannen meer privacy en bestanden zijn in Hongarije.
KLIMAAT IN HONGARIJE
Als aantrekkelijk punt wordt door veel landgenoten het Hongaarse klimaat genoemd, met zeer veel zonuren, een vroeg voorjaar, lange zomers en nazomers en ‘ouderwetse’ winters. Er is altijd een briesje dat als klein en een is eerder voor verkoeling, in het bijzonder in het systeem, dat over een sub-mediterraan klimaat beschikt. Veel te beleven Naast de uitgestrekte wouden, prachtige meren, glooiende wijngaarden en weidse velden met zonnebloemen, is kan men stemmen voor de gemeentelijke gemeente. Veel voordelen dus.
Niet zo moeilijk Emigreren naar Hongarije is helemaal niet zo aantrekkelijk omdat het land sinds 2004 tot de EU behoort. Het belangrijkste is het bemachtigen van een verblijfsvergunning en adreskaart. Dit kan tegenwoordig in één procedure bij de Immigratiedienst, waar altijd mensen aanwezig zijn die goed Engels of Duits spreken. Men moet hier een eenvoudige aanvraag indienen en de machtigingsvereisten voor EU-burgers zijn dat zij kunnen over een geldige identiteitskaart, Europese ziekenfonds (EHIC), een eigen woning (of een huurcontract en toestemming van de eigenaar) en dat men kan voldoende over voldoende financiële middelen voor de dagelijkse levensbehoeften. Doorgaans moet mannen uitgaan van ca. € 650/maand pp Dat is ongeveer het minimum bruto maandloon in Hongarije. Ook kan men er voor kiezen om ter plaatse, eenmalig, aan te tonen over ca. € 1500 pp contant te betalen. Dan krijgt u gelijk de verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Binnen 10-21 dagen gestuurd men de Hongaarse adreskaart per aangetekende post naar uw nieuwe woonadres. Uw nationaliteit verandert hierdoor, u blijft gewoon Belg, niet Nederlander van welke (Europese) nationaliteit u ook heeft! En men kan na een emigratie ook zonder probleem weer terug naar Nederland of België; als staatsburger kan men zich daar weer opnieuw laten inschrijven.
MOGELIJKHEDEN VOOR EEN NEDERLANDER
Met een verblijfsvergunning en adreskaart kunnen diverse zaken worden geregeld, waar- onder het kopen van invoeren van een auto op Hongaars kenteken, het afsluiten van een abonnement voor de mobiele telefoon, werken in Hongarije, enzovoort.
ONDERWIJS
Voor gezinnen 3 dat de kinderen in Hongarije vanaf jaar leerplichtig zijn. Het onderwijs is in principe gratis, inclusief schoolboeken en in de meeste gevallen ook de lunch. Als er geen school in de eigen plaats is, wordt voor de leerlingen van de basisschool (t/m 14 jaar) voor gratis vervoer verzekerd. Oudere kinderen reizen voor een laag bedrag met het goede en wijdvertakte openbaar vervoer; 65 plussers reizen zelfs helemaal gratis!
ONDERNEMEN
Wie heeft zich vastgelegd op en economische activiteiten van andere activiteiten wil opzetten, kan ook alle kanten op in Hongarije. Het land kent een zeer ondernemersvriendelijk klimaat, met startsubsidies, investeringspremies en een binnen de EU ongekende lage vennootschapsbelasting van slechts 10%! De omgang is goed opgebouwd, met nog veel goede vakmensen in de traditionele handwerkberoepen. En meer Hongaren hebben echt in Duits-, Engels- of Nederlandstalige landen.Over de mogelijkheden van het opstarten van een bedrijf heb ik in Mecsek Magazine 8 (zomer 2015) al uitgebreid geschreven. Dit artikel is zeker niet een compleet overzicht, maar ik hoop een compleet toch een antwoord op de meest prangende vragen gegeven te hebben. Voor het overige dienen wij u graag van aanvullend advies!
OVER HONGARIJE
HONGARIJE LIGGING EN BEVOLKING

Voor gezinnen 3 dat de kinderen in Hongarije vanaf jaar leerplichtig zijn. Het onderwijs is in principe gratis, inclusief schoolboeken en in de meeste gevallen ook de lunch. Als er geen school in de eigen plaats is, wordt voor de leerlingen van de basisschool (t/m 14 jaar) voor gratis vervoer verzekerd. Oudere kinderen reizen voor een laag bedrag met het goede en wijdvertakte openbaar vervoer; 70-plussers reizen zelfs helemaal gratis!
Hongarije is sinds 2004 lid van de EU. Het land ligt in het midden van Europa en heeft een oppervlakte van 93.000 km². Het wordt omringd door het landen: Oostenrijk, Slowakije, Kroatië, en Slovenië. Het ligt ongeveer 1.200 km (11-15 uur) vanaf Nederland / België.
Hongarije is ongeveer 3 keer zo groot als Nederland van België en heeft toch maar 10 miljoen inwoners. Hiervan wonen er 3 miljoen in de grote steden en dit betekent dat er nog heel veel ruimte is. Naast Hongaren wonen er kleine aantallen Oostenrijkers, Nederlanders, Duitsers, Slowaken, Serviërs, Kroaten, Zigeuners en Roemenenn. De Hongaarse Republiek een parlementaire democratie en de hoogste macht ligt dan ook bij het parlement. De president is het formele staatshoofd de regering wordt door de premier. Het land bestaat uit 5 regio’s verdeeld over 19 provincies, plus de hoofdstad Boedapest. Het ligt in dezelfde tijdzone als die van ons en Hongarije doet ook mee aan de zomertijd.
Over Hongarije nog vaak gedacht: minder ontwikkeld en traditioneel Balaton en Boedapest, poesta, paprika en zigeunermuziek. Dit is kort bewaard gebleven, maar het land is in tijd ook verrassend modern geworden. Met vele mogelijkheden om er een leuke en goedkope vakantie te houden of een huis te kopen.
Mede door de droge warme zomer is Hongarije een fijn vakantieland. De prijzen voor levensonderhoud (levensmiddelen, kapper, pedicure, tandarts enz.) zijn laag en je kunt er genieten van cultuur, natuur en de vele (medicinale) thermaalbaden.
BEZIENSWAARDIGHEDEN IN HONGARIJE
Hieronder geven wij een overzicht van de delen van Hongarije en wat daar zoal te vinden is. Dit is slechts een heel beknopte opsomming.
Hongarije wordt in het algemeen verdeeld in vier Hongarije regio’s: de Nagyalföld (Grote Laagvlakte), de Noordelijke Hooglanden, Dunántúl (Transdanubië) en de Kisalföld (Kleine Laagvlakte). De Nagyalföld beslaat meer dan de helft van het land en ligt ten oosten van de rivier de Duna (Donau), die Hongarije van noord naar zuid doorsnijdt. De vlakte watert af via de rivier de Tisza en is een belangrijk agrarisch gebied. De beroemde puszta (poesta)- een steppegebied dat vroeger door nomaden als natuurlijke weide werd gebruikt – is ontgonnen, maar een klein deel ervan in het oosten is in zijn natuurlijke staat gelaten.
De tweede regio wordt gevormd door de bergen in het noorden. Het Mátragebergte en het Bükkgebergte hebben toppen tot 1000 m. Aan de voet van deze gebergten belangrijke industrieënsteden als Boedapest en Misc.
Dunántúl beslaat de hele streek ten westen van de Donau, met uitzondering van de Kisalföld in het onderliggende. Deze regio bestaat uit glooiende heuvels en lage bergen. Het is een agrarisch gebied; de bodem bevat mineralen. Het Balatonmeer, een van de grootste meren van Europa, ligt midden in Dunántúl.
De Kisalföld is voor het grootste deel vlak en laag, met uitzondering van de uitlopers van de Oostenrijkse Alpen aan de westgrens.
Boedapest (Hongaars: Budapest (Boedepest) is de hoofdstad van Hongarije. De stad is gelegen aanszijden van de Donau (Hongaars: Duna) en is daarmee ook de grootste stad van Hongarije. Verder is de stad de 7e stad qua bevolking in de Europese De Unie werd in 1873 gevormd door het samenvoegen van Boeda en buda op de oever van de Donau met Pest op de ontworpen stadoever.
De grote laagvlakte. De uitgestrekte vlakke poësta in Oost Hongarije tussen de Donau en Roemenië; de binnenstad van Kecskemét; het natuurpark Hortobágy; de rivier de Tisza en het Tiszameer.
Het is echt de moeite waard om vanuit uw appartement, vakantiehuis of villa erop uit te trekken. En natuurlijk is het onmogelijk om al het moois van Hongarije in een vakantie te bekijken. Kom dus gerust nog eens terug voor een kortere van korte vakantie in dit prachtige land! Hongarije is niet alleen beschikbaar en modern, maar ook heel veelzijdig.
Hongarije heeft zich de laatste 25 jaar ontwikkeld tot een moderne markteconomie. Sinds 2004 is Hongarije lid van de Europese Unie en de nationale munt, de Forint, zal te zijner tijd worden verruild voor de Euro. Een goede infrastructuur, moderne (vakantie)huizen, mooie winkels met moderne Europese kleding. De grote internationale supermarkten zijn tegenwoordig in alle dorpen en steden aanwezig. (TESCO, AUCHAN, ALDI, LIDL etc.)
Het zonnig klimaat, het afwisselende landschap met heuvels, bossen, meren, de vlakke poesta en de vele wandel- en fietspaden bieden voor elk wat wils! De gemoedelijke bewoners van de toeristische gebieden zijn al jaren aan het toerisme. Ze spreken en verstaan goed Duits en ze zullen u gastvrij ontvangen!
En dan de rust en de stilte. Dat is het eerste wat opvalt als u over het platteland rijdt. In plaats van auto’s komen we ooievaars, herten en fazanten tegen in het weidse landschap! De Hongaren die op uitgestrekte platteland wonen, leven nog traditioneel in hun typische Hongaarse huizen. U kunt merken dat echt! geen taal barrières kent Bovendien kunt u in heel Hongarije lekker en goedkoop eten van Europese en Hongaarse gerechten. Wild, vlees, vis, groenten en niet te vergeten de zoete lekkernijen waar de Hongaren zelf dol op zijn! En dan de wijn. Die is er in vele soorten en smaken voorhanden. De druiven verbouwen ze natuurlijk zelf op de wijnvelden. Cultuurliefhebbers komen ook uitgebreid aan hun trekken, zowel in als buiten Boedapest. In Hongarije worden de oude tradities, de volkskunst en de klederdracht nog in eer gehouden.
Goedkoop naar Hongarije vliegen kan tegenwoordig met verschillende luchtvaartmaatschappijen. Vanuit Nederland, België of Duitsland. U kunt rechtstreeks vliegen op Balaton en Boedapest.
Vliegen naar Hongarije: € 30, € 134, € 216
Van Eindhoven met Wizzair maar voor € 40: wizzair.com
Van Amsterdam met KLM maar voor € 90: klm.com
Van Amsterdam met EasyJet maar voor € 70: easyjet.com
Van Rotterdam met Transavia maar voor € 70: transavia.com
Zo kunt u uw vakantie naar de zon en het strand heel aantrekkelijk maken! Tip: Als u naar boedapest vliegt, boek dan op de heen- of terugreis een of meerdere nachten een hotel in Boedapest en bezichtig de stad! Als u een vakantie wilt boeken in een appartement of vakantiehuis voor een andere periode dan een week dan kan dat ook, bijvoorbeeld een lang weekend.
PRIJZEN IN HONGARIJE
DE WEGEN
De wegen in Hongarije zijn uitstekend. De laatste jaren is het wegennet met Europese subsidie gemoderniseerd. De snelwegen en provinciale wegen zijn van de kwaliteit die wij gewend zijn. De binnenwegen zijn algemene geasfalteerd. Op de snelwegen moet betaald worden, waarvoor u bij tankstations een vignet kunt kopen. Voor een paar euro kunt u dan 10 dagen van alle snelwegen binnen Hongarije gebruik maken. Uw kenteken en land van herkomst worden in de computer opgenomen en onderweg passeert u elektronische controlepunten. U ontvangt een betaalbewijs, geen sticker. Bekijk: online snelwegvignet kopen. De maximumsnelheid is op de snelweg 130 km/h, buiten de bebouwde kom 90 km/h en binnen de bebouwde kom 50 km/h. anders aangegeven. Het zuivere alcoholpercentage is 0%. Handsfree bellen en autogordels zijn verplicht.
LANDSCHAP
Een groot deel van Hongarije is laagvlakte. In het noorden van Hongarije vind je een meer heuvelachtig landschap. Hier bevind zich ook de hoogste berg van Hongarije de Kekes met 1014 m. Het verschil tussen de laagvlakte en het heuvelachtige deel is erg goed te zien in Boedapest. Het stadsdeel Boeda heeft heuvels vooruitest, aan de overkant van de Donau, zo plat als een dubbeltje is. In Hongarije zijn er ook vele rivieren waarvan de Donau de bescherming is. De langste rivier van Hongarije is echter de Tisza. Ook zijn er in Hongarije velen meertjes en warm baden. Het balaton meer is het grootse meer van Hongarije en tevens een van de grootste zoetwatermeren in Europa. Hongarije telt tien nationale parken, waarvan het Nationaal Park Hortobágy het grootste is. Ten zuiden van de hoofdstad ligt het Nationaal Park Kiskunság. De andere zijn de nationale parken Aggtelek, Boven-Balaton, Bükk, Donau-Drava, Donau-Ipoly, Fertő-Hanság, Körös-Maros en Őrség. Verder zijn er nog vele beschermde landschappen, natuurgebieden en educatieve paden.
NATUUR
Hongarije telt tien nationale parken, waarvan het Nationaal Park Hortobágy het grootste is. Ten zuiden van de hoofdstad ligt het Nationaal Park Kiskunság. De andere zijn de nationale parken Aggtelek, Boven-Balaton, Bükk, Donau-Drava, Donau-Ipoly, Fertő-Hanság, Körös-Maros en Őrség. Verder zijn er nog vele beschermde natuurgebieden.
BALATONMEER
Het meer ligt in het westen van Hongarije en heeft een langgerekte vorm: de lengte is 79 km, de grootste breedte 15 km. De maximale diepte is 12 meter, de maximale diepte is slechts drie meter, consequent het water ‘s zomers vrij wordt warm wordt. Het meer is mede daardoor een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van dat land. In de zomer worden er in diverse badplaatsen lange afstand zwemwedstrijden georganiseerd naar de tegenoverliggende oever. Het Balatonmeer beschikt over een eigen luchthaven in de zuidwesthoek van het meer bij Sármellék (Hévíz-Balaton Airport) waar veel chartervluchten uit Duitse steden op aanvliegen. Langs de zuidoever de autosnelweg M7 die het Balaton met Boedapest en de Kroatische grensgebieden.
De zuidoever (Balatonlelle) ontwikkeld de noordoever (Csopak – Badacsony – Zanka) lenen zich uitstekend voor wijnbouw. Een tiental variëteiten gedijen uitstekend op afwisselend rode aarde (Csopak), vruchtbare vallei (Scisco) en vulkanische ondergrond (Badacsony).
Steden en dorpen in de buurt van Balaton noordkust (Van Oost naar West): Balatonfőkajár – Balatonakarattya – Balatonkenese – Balatonfűzfő – Balatonalmádi – Alsóörs – Paloznak – Csopak – Balatonfüred – Tihany – Aszófő – Örvényes – Balatonudvari – Fövenyes – Balatonakali – Zánka – Balatonszepezd – Szepezdfürdő – Révfülöp – Pálköve – Ábrahámhegy – Balatonrendes – Badacsonytomaj – Badacsonytördemic – Szigliget – Balatonederics – Balatongyörök – Vonyarcvashegy – Gyenesdiás – Keszthely.
TIHANY
Tihany (tihaanj) werd 1952 tot beschermd genoemd. Dit is vooral om het westelijk deel in de huidige staat te behouden. Hier mogen geen wegen worden aangelegd, dus geen auto’s; het 400 ha grote bosgebied moet geheel onberoerd blijven; Om de mensen er toch van te laten genieten, zijn goed gemarkeerd en begonnen wandelroutes uitgezet. Een van deze wandelingen begint bij de Abdijkerk en voert langs enkele interessante bezienswaardigheden waaronder het Binnenmeer (700 meter lang en 400 meter breed) en vulkaankegels, waarvan sommige met een lichtgele, minerale aangekondigd zijn bedekt. De met blauw gemarkeerde weg gaat langs het Binnenmeer tot aan de mooiste vulkaankegel van Tihany, Aranyház (Gouden huis, vanwege de gele uitslag). Aan de binnenhaven begint de met rood aangegeven wandelroute naar het noordwestelijke deel van het eiland langs interessante rotsen, vulkaankegels en door uitgestrekte lavendelvelden. Op de top van de heuvel staan de resten van een vijfhoekige wachttoren. De gele wandeling, die bij de veerhaven begint, gaat door een stil woud met naaldbomen. Deze langste van de wandelroutes is ruim 9 km.
Steden en dorpen nabij Balaton zuidkust: van Oost naar West: Balatonakarattya – Balatonaliga – Balatonvilágos – Sóstó – Szabadifürdo – Siófok – Széplak – Zamárdi – Szántód – Balatonföldvár – Balatonszárszó – Balatonszemes – Balatonlelle – Balatonboglár – Fonyód – Bélatelep – Balatonfenyves – Balatonmáriafürdő – Balatonkeresztúr – Balatonberény – Fenékpuszta – Szólád.
SIÓFOK
Siófok is een stad in Hongarije, de grootste badplaats aan het Balatonmeer. Siófok is een van de rijkste steden van Hongarije. Dit komt door het toerisme, dat komt doordat het landklimaat jaarlijks veel mensen trekt. Het strand zich uit over de gehele lengte van de stad. Veel rijke Hongaren hebben een (tweede) huis in Siófok. De prijzen zijn voor Hongaarse begrippen hoog. Behalve Hongaarse veel trekt Siófok ook buitenlanders, met naam Duitse, Nederlandse en Russische jongeren. In de stad zijn veel hotels, campings, appartementen, bungalows, restaurants, kroegen, discotheken en winkels. Ook verhuren veel lokale bewoners kamers. Over het algemeen kan men in Siófok goed communiceren in de talen Duits, Engels en natuurlijk Hongaars.
BOEDAPEST
“Boedapest is een mooie stad met sierlijke bruggen over de Donau, statige panden en grote lanen. Ook biedt Boedapest alle gemakken, winkels en horecavoorzieningen van een grote moderne stad. De vele prachtige gerestaureerde gebouwen laten de historische banden met Europa herleven zien. Er wordt hongaars maar ook met duits kun je goed rood. Veel jongeren spreken ook engels.”
Boedapest (Hongaars: ‘budɒpɛʃt), is de hoofdstad van Hongarije. De stad is gelegen aan weerszijden van de Donau (Hongaars: Duna) en telt ca. 1,7 miljoen inwoners en daarmee ook de grootste stad van Hongarije. Verder is de stad de 7e stad qua bevolking in de Europese Unie. De stad 1873 gevormde door het samenvoegen van Boedaen buda op de oever van de Donau met Pest op de herhaalde oever. 1873 over mannen de steden gezamenlijk Pest-Boeda.
De stad herbergt bijna 20% van alle inwoners van Hongarije en speelt in het dominante rol op bijna alle gebieden (bestuur, handel, industrie, verkeer, cultuur). Het is handig het belangrijkste verkeersknooppunt en (in mate) het culturele hart van Centraal-Europa. De luchthaven Ferenc Liszt heeft een belangrijke rol gespeeld in de positie van Boedapest in Midden-Europa.
WAT TE ZIEN EN TE GEDAAN IN BOEDAPEST?
Boeda is gelegen op de heuvelachtige rechteroever van de Donau (links op de kaart). Twee van die heuvels domineren: de Burchtheuvel (Várhegy) en de Gellértberg.
Op de Burchtheuvel staan de belangrijkste monumenten van Boeda:
Op de Burchtheuvel staan de voornaamste monumenten van Boeda:
 • de Burcht en Burchtheuvel (Várhegy)
 • de Matthiaskerk (Mátyástemplom)
 • het Vissersbastion (Halászbástya)
 • de Táncsics Mihály utca
De heuvel is ommuurd: de 18e-eeuwse Burchtwijk binnen de omwalling is goed bewaard gebleven (alleen het zuidelijke deel zware leed oorlogsschade). Het uitzicht over de Donau met haar bruggen en Pest is veelbezongen. Zoals de meeste attracties van Boedapest zijn de grote toeristentrekkers die lijken: beide de Matthiaskerk in zijn huidige vorm als het Vissersbastion zijn 19e-eeuws.
Andere belangrijke bezienswaardigheden in Boeda:
 • de Waterstad (Viziváros)
 • de Szent Anna-Templom (Sint-Annakerk)
 • het Batthyány tér (Batthyányplein)
 • de Citadel van Boeda
 • het Hotel Gellért
 • vele badhuizen, waarvan sommige teruggaan tot de Turkse tijd
Bezienswaardigheden in Pest:
 • het Parlementsgebouw aan de oevers van de Donau
 • Margit-sziget (Margaretha-eiland)
 • de Andrássyboulevard (Andrássy út), dé boulevard van Boedapest
 • het Heldenplein (Hősök tere) aan het eind daarvan, met zijn Millenniummonument
 • het Városliget (Stadspark) met:
   • de Vajdahunyadburcht
   • het restaurant Gundel
   • de Dierentuin (Állatkert)
   • Dierentuin in het hart van Boedapest (Holnemvolt park)
   • het Széchenyibad
 • de Nagykörút (Grote Boulevard) met zijn winkels en hotels
 • het centrum ligt direct tegenover de Burchtheuvel en is het zaken- en winkelcentrum van heel Boedapest
 • de Sint-Stefanusbasiliek (Szent István Bazilika)
 • de Parochiekerk van de binnenstad
 • de Theaterwijk
 • de gerestaureerde Grote Markthal
 • de beroemde koffiehuizen
 • de Joodse wijk (district VII) met de Grote Synagoge, de op één na grootste synagoge van de wereld
KLIMAAT (BOEDAPEST)
Boedapest ligt tussen het koele trans-Donaugebied, het landklimaat van de Hongaarse vlakte en het warmere Adriatische zeegebied.
VERKEER EN VERVOER
De luchthaven van Boedapest is (Ferihegy) Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér.
Het vormt het hart van het Hongaarse wegennet. Vanuit Boedapest starten de autosnelwegen M1 (richting Wenen), M2 (richting Vác en de Slovaakse grens), M3 (richting Miskolc, Debrecen en Nyíregyháza), M5 (richting Szeged en de Servische grens) M6 (richting Pécs) en de M7 (richting Balatonmeer en Kroatische grens). Meer dan driekwart van de M0 (Boedapest) is aangelegd, het rond stuk door de heuvels van Boeda is gepland, maar wanneer plannen aan de bouw definitief zijn.
Boedapest kent een zeer uitgebreid netwerk van openbaar vervoer met 4 metrolijnen, 4 gevormd “treinen van plaatselijk belang” (HÉV), tientallen tram- en stadsbuslijnen en 14 trolleybuslijnen. Bovendien zijn er ook nog een tandradbaan (fogáskerekű vasút), een stoeltjeslift (libegõ), een kabeltrein (sikló) en een kinderspoorlijn in de heuvels van Boeda. Het nachtbusnet is groot opgezet: bussen rijden 7 dagen per week heel de nacht door om het halfuur, tot ver in de omgeving, tramlijn 6 rijdt 24 uur per dag, 7 dagen per week.
De oudste lijn van de metro van Boedapest loopt onder de Andrássyboulevard, het Heldenplein en het Stadspark tot aan de Hungária körút. Deze lijn werd aangelegd in 1896 (tot aan het Stadspark) en was de eerste metro op het Europese vasteland. In de jaren 1970 werden een oost-westverbinding (rode metro, lijn 2) en een noord-zuidverbinding (blauwe metro, lijn 3) aangelegd. Tegen 2010 zou de groene metrolijn 4) in gebruik moeten zijn, die net als lijn 2 Boeda en Pest met elkaar.
Boedapest kent een aantal belangrijke spoorwegstations, waarvan Boedapest-Keleti en Boedapest-Nyugati van de hand van Gustave Eiffel zijn. Ook Déli pályaudvar is erg belangrijk. Letterlijk gevolgen voor het Oost-, West- en Zuidstation, wat niet wegneemt dat het Zuidstation ligt dan het Weststation.
ONDERWIJS
Op het gebied van onderwijs is Boedapest ook het centrum van Hongarije. Hier zijn de beste Gymnasia van het land gevestigd en verder is Boedapest de belangrijkste studentenstad van het land. Boedapest is de vestigingsplaats van de Academie voor Wetenschappen en heeft meerdere Universiteiten. De grootste Universiteit is de ELTE (Loránd Eötvös-universiteit). Een andere belangrijke Universiteit is de CEU Central European University. De universiteit oudste is deTechnische Universiteit Boedapest.
BESTUURLIJKE INDELING
Boedapest wordt bestuurd door de centrale stad die een hoofdburgemeester heeft. De hoofdburgemeester zit de raad van de stad voor. Verder kent de stad 23 districten die weer een eigen gekozen burgemeester en raad kennen.
 • District I (Várkerület)
 • District II (-)
 • District III (Óbuda-Békásmegyer)
 • District IV (Újpest)
 • District V (Belváros-Lipótváros)
 • District VI (Terézváros)
 • District VII (Erzsébetváros)
 • District VIII (Józsefváros)
 • District IX (Ferencváros)
 • District X (Kőbánya)
 • District XI (Újbuda)
 • District XII (Hegyvidék)
 • District XIII (Angyalföld)
 • District XIV (Zugló)
 • District XV (Rákospalota)
 • District XVI (-)
 • District XVII (Rákosmente)
 • District XVIII (Pestszentlőrinc)
 • District XIX (Kispest)
 • District XX (Pesterzsébet)
 • District XXI (Csepel)
 • District XXII (Budafok–Tétény)
 • District XXIII (Soroksár)
HET HONGAARS IS EEN FINOEGRISCHE TAAL
Rondom het Balatonmeer kunt u zich gelukkig met Duits en Engels verstaanbaar maken, de Hongaars is een moeilijke taal. Het is totaal niet verwant aan dat van de buurlanden. Er zijn overeenkomsten met het Fins en deze dateren waarschijnlijk uit tijden van voor de grote Volksverhuizing. Het wordt Hongaars dan ook een Finoegrische taal genoemd. De klemtoon ligt op de eerste lettergreep en de woordvolgorde is niet vast. Wat het belangrijkste wordt vooraan in de zin vermeld. Er wordt veel gewerkt met achtervoegsels en vervoegingen die aan elkaar geschreven worden. Bij voorbeeld: ik ga naar ons huis: házunkhoz megyek, oftewel: huisonsnaar gaik.
Goedendag = Jó napot! (joo na-pot) Doei = Viszlát! (wieslaat) Tot ziens = Viszontlátásra! (wiesont-laa-taasj-ra) Goedenavond = Jó estét! (joo esj-teet) Bedankt = Köszönöm! (kus-su-num) Proost= Egészségedre! (e-gees-sjee-gedre)