Over Hongarije

NUTTIGE INFORMATIE
Hongarije (Hongaars: Magyarország), is een land in Centraal-Europa, van noord naar zuid doorsnede door de Donau en grenzend aan Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië.
Op 1 mei 2004 is ook aangesloten, tot de Europese Unie, samen met negen andere landen namelijk, Cyprus, Estland, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië. Ondanks dat Hongarije in 2004 is aangesloten bij de Europese Unie betaald mannen betaald met Forinten.
Allerlei weetjes over Hongarije:
 • Officiële naam: Magyar Köztársaság (Republiek Hongarije)
 • Volkslied: Himnusz
 • Nationale feestdag: 20 augustus, Sint Stefan Dag (Herdenkt de kroning van Koning Stefan 1000 na Chr.)
 • Hoofdstad: Budapest (Boedapest)
 • Oppervlakte: 525 km²
 • Regeringszetel: Boedapest
 • Totale oppervlakte: 93.027 km²
 • Bevolkingsdichtheid: 9.850.845 mensen (2017)
 • Taal: De Hongaarse (magyar) taal is de officiële taal in Hongarije. Ouderen spreken soms Duits, jongeren red zich rossen beter in het Engels.
 • Tijd: GMT +1 uur – (Zomertijd): Laatste weekeinde van Maart tot het laatste weekeinde van Oktober +1 uur.
 • Munteenheid: De munteenheid is de Forint (Ft.) 1 € = 405-430 HUF (ongeveer)
 • Type staat: Republiek, Hongarije bestaat uit 19 provincies en Boedapest.
 • Noodnummers: Ziekenwagen: 104; Brandweer: 105; Politie: 107
 • Benodigde documenten: Voor reizigers uit de meeste Europese landen voldoet een geldig paspoort. Voor bezoekers van Nederland en België is een identiteitskaart voldoende.
 • Hongarije ligt ingeklemd tussen 7 landen: Slowakije, de Oekraine, Roemenië, de Federale Joegoslavische Republiek, Kroatië en Slovenië. Hongarije bestaat grotendeels uit een laagvlakte, het gevormde Pannonische Bekken.
 • De bevolking bestaat voor 98.5% uit Hongaren.
 • Hongarije is een bewolkt en droog land. In de zomer is het warm; de temperaturen tussen de 25 en 27 °C. Regelmatig staat er 30 graden en meer op de teller. Aan de kusten van het Balatonmeer is het zomers goed toeven. De winters zijn koud met overdag maxima rond het vriespunt. ‘s Nachts vriest het dan matig. In juni valt de meester regen. De winters zijn erg droog. Door de kou valt de neerslag in de vorm van sneeuw. Aan de grens met Slowakije wordt voorzichtig aan wintersport gedaan.
 • Nederlandse ambassade in Hongarije, Kapás u. 6-12. 1027 Budapest, Víziváros Kantoorcentrum. Tel. +36-1-336-6300.
 • Drinkwater: Over het algemeen is het kraanwater van goede kwaliteit en kan het veilig worden verdeeld. Bij twijfel kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
 • Inentingen: Inentingen zijn niet verplicht voor Hongarije.
 • Reizigers die langer dan vier weken in de natuur gaan wandelen van kamperen in de periode van maart tot en met november van op andere wijze meer risico lopen om door teken te worden gebeten, wordt zicht te laten vaccineren tegen tekenencefalitis.
 • Reisseizoen: Het voor- en najaar zijn de beste seizoenen voor een verblijf in Hongarije. Wie in de zomer aan het Balatonmeer verblijft, vindt verkoeling in het water. Maar het rondtrekken door de vlakte is vermoeiend bij temperaturen boven de 30 graden.
Nationale feestdagen:
 • 15 maart: Nationale feestdag
 • 1 mei: Nationale feestdag
 • 20 augustus: Nationale feestdag
 • 23 oktober: Nationale feestdag
 • 1 november: Allerheiligen
VERKEER
Hongarije heeft een dicht wegennet, dat te lijden heeft van de huidige verkeersdruk. Prioriteit heeft de uitbouw van het autosnelwegennet, waarvan het grootste deel alleen met een geldig autowegvignet dat gebruikt mag worden. In bijvoorbeeld tot bijvoorbeeld Oostenrijk en Zwitserland worden de vignetten niet als sticker op de autoruit geplakt, maar wordt bij ‘uitgifte’ van een vignet het kenteken in een centrale databank vastgelegd en ontvangen u een kassabon die het hele jaar bewaard moet blijven. Op de autosnelweg vindt controle plaats aan de hand van het kenteken van de auto. Deze virtuele vignetten zijn verkrijgbaar bij de grens, de grotere tankstations, via het internet, per (mobiele) telefoon of per sms.
Alle autosnelwegen komen samen in Boedapest. De M1 voert naar de Oostenrijkse grens, de M3 naar Miskolc (met uitbreidingsplannen tot de Oekraïense grens), de M35 naar Debrecen (richting de Roemeense grens) en de M5 naar Szeged, Servië en Roemenie (M43). De nieuwste snelweg is de M6 die Boedapest met Pécs strijd. De oudste autosnelweg, de M7, gevolgd met het Balatonmeer en loopt (sinds de zomer van 2009) vervolgens langs de grens met Kroatië en naar Slovenië (M70). Er is een doorgaande snelwegverbinding vanuit de zuidoever van het Balatonmeer, via Slovenië (Maribor) en Oostenrijk (Graz) naar Duitsland en de Benelux. De ring rond Boedapest (de M0) is gereed aan de zuid-, oost- en noordzijde van de stad.
 • Op de snelwegen is een maximale snelheid toegestaan van 130 km/u
 • Op een autoweg is een maximale snelheid toegestaan van 110 km/u
 • Buiten de bebouwde kom is een maximale snelheid toegestaan van 90 km/u
 • Binnen de bebouwde kom is een maximale snelheid toegestaan van 50 km/u
Met Aanhanger:
 • Op de snelwegen is een maximale snelheid toegestaan van 80 km/u
 • Op een autoweg is een maximale snelheid toegestaan van 70 km/u
 • Buiten de bebouwde kom is een maximale snelheid toegestaan van 70 km/u
 • Binnen de bebouwde kom is een maximale snelheid toegestaan van 50 km/u
 • In Hongarije is het verplicht om dag en nacht buiten de bebouwde kom met dimlichten aan te rijden.
Ook het spoorwegnet van ca. 7.500 km heeft de vorm van een ster met Boedapest als centrum. De spoorwegmaatschappij MÁV biedt personenvervoer per trein aan tussen de grotere steden. Het openbaar vervoer tussen de dorpen wordt verzorgd met een dicht net aan autobuslijnen. De luchthaven van Boedapest heet voluit Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (‘Internationale Luchthaven Franz Liszt Boedapest’).
REIZEN IN EN NAAR HONGARIJE
Gemakkelijk en goedkoop vliegen naar Hongarije kunt u veilig en snel via Wizzair uw tickets kopen.
Via de onderstaande link kunt u online uw vliegtickets kopen: wizzair.com/nl-nl
Geen vervoer? Geen probleem bij Avis kunt u voordelig en veilig een auto huren.
Via de onderstaande link kunt u terecht bij Avis: www.avis.com/en/home
Het openbaar vervoer in Boedapest is tevens ook een optie en is perfect geregeld. Niet alleen in Boedapest maar ook in omstreken. Het netwerk is zeer uitgebreid, de bussen, trams en metro’s rijden frequent en de tarieven zijn laag. Maar hoe werkt het openbaar vervoer in Boedapest en wat zijn de kosten?
Vervoer vanaf het vliegveld
Vanaf het Liszt Ferenc Airport is er keus genoeg in vervoersmiddelen om in de stad te komen. Uiteraard is het mogelijk om per taxi mee te nemen naar uw eindbestemming. Főtaxi is de meest betrouwbare taxi. Een ritje vanaf het vliegveld naar het centrum van Boedapest kost zo’n 6.500 HUF (ongeveer 21 Euro). Kijk voor meer informatie over de (taxi van het vliegveld naar de stad op de officiële website van Budapest Airport).
Veruit de manier om vanaf het vliegveld naar het centrum van Boedapest te reizen, is per bus. Busnummer 200E rijdt vanaf het vliegveld naar het metrostation Kőbánya-Kispest. Deze rit duurt zo’n 20 minuten. Hier kunt u overstappen op de metrolijn M3. De kaartjes voor de bus kunt u kopen in de kiosk op het vliegveld. De kosten zijn 350 HUF (ongeveer 1,10 Euro). Wanneer u een ticket in de bus bij de chauffeur koopt, komt samen met u 450 HUF (ongeveer 1.40 euro). Tussen 23.00 uur en 4.00 uur kunt u gebruik maken van nachtbus nummer 900. Deze stopt (onder andere) op het Szarvas csárda tér station. Hier kunt u overstappen op de nachtbussen 650 en 950A die u richting het centrum brengt.
Kaartjes voor de metro, tram en bus Bij de Tourist Info op het vliegveld van Boedapest (aankomsthal Terminal 2A en 2B), kunt u kaarten kopen om een onbeperkt gebruik te maken van al het openbaar vervoer in heel Boedapest. U kunt er natuurlijk voor kiezen om telkens een los ticket te kopen (prijs: 350 HUF (ongeveer 1,10 Euro), looptijd: 60 minuten) als u met het openbaar vervoer wilt reizen. Dit houdt in dat u elke keer een kaartje moet kopen. Wanneer u regelmatig met het openbaar vervoer denkt te gaan reizen (wanneer u regelmatig met een dag of meer dagenkaart gaat).
De Budapest Travel Card Een dagkaart waarmee u onbeperkt gebruik kunt maken van alle trams, bussen en metro’s in Boedapest kost 1.650 HUF (ongeveer 5.20 Euro).
Wilt u meerdere dagen gebruik maken van het openbaar vervoer in Boedapest? Dan is het ook mogelijk om voor 4.150 HUF (13 euro) een Boedapest 72-uurs reiskaart aan te schaffen. Met deze kaart mag u 72 uur lang onbeperkt gebruik maken van al het openbaar vervoer in Boedapest. Voor een langer verblijf is een weekkaart aan te raden. Deze reiskaart van Boedapest is 7 dagen geldig en kost 4.950 HUF (ongeveer 15.50 euro).
Bij vertoon van uw ID-kaart van paspoort kunt u door heel Hongarije kosteloos reizen met openbaar vervoer indien u ouder bent dan 65 jaar. Indien u reist met een sneltrein van intercity zou moeten aanschaffen wat u bij het trein loket kan worden gekocht en kost 450 HUF (ongeveer 1,40 euro) Bij stoptreinen is dit niet van toepassing.
Indien u gebruik maakt van BKK (Budapest Közlekedési Központ / Budapest Transport Center) vervoer en geen extra kaartjes te kopen en is het voldoende om uw ID-kaart aan te tonen bij controle vanaf 65 jarig leeftijd.